Hi Chetanaites

Do the all the qstins given below.. u will get 80% common from these... all of we got... TCS always repeat same qstins...Just do these first..... It is proved by everyone that.. these qstins are repeated in each year...

QUANTITATIVE APTITUDE SECTION

1. Two pencils costs 8 cents, then 5 pencils cost how much
Sol: 2 pencils è 8 cents => 1 pencil -> 4 cents
Therefore 5 pencils cost = 5 * 4 = 20 cents

2. A work is done by two people in 24 min. one of them can do this work a lonely  in 40 min. how much time required to do the same work for the second person.
Sol: (A+B) can do the work in = 1/24 min.
A alone can do the same work in = 1/40 min.
B alone can do the same work in = (A+B)'s - A's = 1/24 - 1/40 = 1/60
Therefore, b can do the same work in = 60 min

3. A car is filled with four and half gallons of oil for full round trip. Fuel is taken  1/4 gallon more in going than coming. What is the fuel consumed in coming up?
Sol Before the trip, car is filled with = 4 ½ gallon of oil
Let 'X' be the quantity of fuel consumed for the trip in one direction
The fuel consumed while going = X +
The fuel consumed while coming = X
Therefore, the fuel consumed for the trip = (X + ) + X = 4 ½
=> 2X + = 4 ½ => 2X = 4 ½ - => 2X = 4 => X= 2. approx
Therefore the fuel consumed while coming = 2 gallon

4. Low temperature at the night in a city is 1/3 more than 1/2 high as higher temperature in a day. Sum of the low temperature and highest temp. is 100 degrees. Then what is the low temp?
Sol: 40 deg.

5. A person, who decided to go to weekend trip should not exceed 8 hours driving in a day. Average speed of forward journey is 40 m/h. Due to traffic in Sundays, the return journey average speed is 30 m/h. How far he can select a picnic spot?
a) 120 miles
b) Between 120 and 140 miles
c) 160 miles
Answer: 120 miles

6. A salesperson multiplied a number and got the answer 3, instead of that number divided by 3. What is the answer he actually has to get?
Sol: (1/3) *1 * 3 = 3, so number = 1
Divided by 3
Answer: 1/3.

7. A ship started from port and moving with I miles per hour and another ship started from L and moving with H miles per hour. At which place these two ships meet?
|----|----|----|----|----|----|
port G H I J K L
Sol: Answer is between I and J and close to J or (L*I*H)/(H+I)

8. A building with height D shadow up to G. A neighbor building with what height shadows C feet.
|----|----|----|----|----|----|----|
A B C D E F G H
Sol: B Ft. or CD/G

9. A person was fined for exceeding the speed limit by 10mph. Another person was also fined for exceeding the same speed limit by twice the same. If the second person was traveling at a speed of 35 mph, find the speed limit.
Sol: Let 'x' be the speed limit
Person 'A' was fined for exceeding the speed limit by = 10mph
Person 'B' was fined for exceeding the speed limit by = twice of 'A'
= 2*10mph=20mph
given that the second person was traveling at the speed of 35mph => 35mph - 20mph = 15mph
Therefore the speed limit is =15 mph

10.A bus started from bus stand at 8.00am, and after 30 minutes staying at destination, it returned back to the bus stand. The destination is 27 miles from the bus stand. The speed of the bus is 18mph. In return journey bus travels with 50% fast speed. At what time it returns to the bus stand?
Sol: 11.00am

11. In a mixture, R is 2 parts S is 1 part. In order to make S to 25% of the mixture, how much r is to be added?
Sol: One Part

12. Wind flows 160 miles in 330 min, for 80 miles how much time required.
Sol:

13. With 4/5 full tank vehicle travels 12 miles, with 1/3 full tank how much distance travels
Sol: (5 miles)

14. Two trees are there. One grows at 3/5 of the other in 4 years, total growth of  trees is 8 ft. what growth will smaller tree will have in 2 years
Sol: ( < 2 ft. )

15. A storm will move with a velocity of towards the center in hours, at the same rate how much far will it move in hrs.
Sol: (but the answer is 8/3 or 2 2/3 )

1. In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000; find the address of X (8, 5).
Ans: 3212

2. In the word ORGANISATIONAL, if the first and second, third and forth, forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?
Ans:I

3. What is the largest prime number that can be stored in an 8-bit memory? Ans : 251

4. Select the odd one out....a. Java b. Lisp c. Smalltalk d. Eiffel.

5. Select the odd one out a. SMTP b. WAP c. SAP d. ARP

6. Select the odd one out a. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2

7. Select the odd one out a. WAP b. HTTP c. BAAN d. ARP

8. Select the odd one out a. LINUX b. UNIX c. SOLARIS d. SQL SEVER

9. Select the odd one out a. SQL b. DB2 c. SYBASE d. HTTP

10. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?
Ans: 0.5%(SQRT 101N)

11. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?
Ans: 16

12. In which of the system, decimal number 184 is equal to 1234?
Ans: 5

13. Find the value of the 678 to the base-7.
Ans: 1656

14. Number of faces, vertices and edges of a cube
Ans: 6 8 12

15. Complete the series 2, 7, 24, 77,__
Ans: 238

16. Find the value of @@+25-++@16, where @ denotes "square" and + denotes "square root".
Ans: 621

17. Find the result of the following expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation: M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8)
Ans:19

18. If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as?
Ans: qcckj

19. G(0)= -1, G(1)=1, G(N)=G(N-1) - G(N-2), G(5)= ?
Ans: - 2
20. What is the max possible 3 digit prime number?
Ans: 997

21. A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit.The cost of the cable below water is Rs.15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/-per meter. Find the total of laying the cable.
Ans : 1000 (24725-cost)

22. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?
Ans:0.5%(SQRT 101N)

23. In Madras , temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm.
Ans: At 9pm 7.5 more

24. The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent?
Ans: 30

25. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?
Ans: 16

26. If the vertex (5,7) is placed in the memory. First vertex (1,1) 's address is 1245 and then address of (5,7) is ----------
Ans: 1279

27. Which of the following are orthogonal pairs?
a. 3i+2j b. i+j c. 2i-3j d. -7i+j
Ans: a, c

28. If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD?
Ans: PEASE

29. If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%.What will be the fuel economy if they were used combined.
Ans: 20%

30. What is the power of 2? a. 2068 b.2048 c.2668

31. Complete the series. 3, 8, --, 24, --, 48, 63. Ans: 15.35

32. Complete the series. 4, -5, 11, -14, 22, -- Ans: -27

33. A, B and C are 8 bit no's. They are as follows:
A -> 1 1 0 1 1 0 1 1
B -> 0 1 1 1 1 0 1 0
C -> 0 1 1 0 1 1 0 1
Find ((A-B) u C)=? Hint: 109... A-B is {A} - {A n B}

34. A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination, which is in northwest direction. Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the flight reaches there?
Ans: 7 am

35. A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers?
Ans: 13

36. A is twice efficient than B. A and B can both work together to complete a work in 7 days. Then find in how many days, A alone can complete the work?
Ans: 10.5

37. A finish the work in 10 days. B is 60% efficient than A. So how many days do B takes to finish the work?
Ans :100/6

38. A finishes the work in 10 days & B in 8 days individually. If A works for only 6 days then how many days should B work to complete A's work?
Ans: 3.2 days

39. Given the length of the 3 sides of a triangle. Find the one that is impossible? (HINT: sum of smaller 2 sides is greater than the other one, which is larger)

40. Find the singularity matrix from a given set of matrices? (Hint det(A)==0))

41. A 2D array is declared as A[9,7] and each element requires 2 byte. If A [1,1] is stored in 3000. Find the memory of A[8,5] ?
Ans: 3106

42. Sum of slopes of 2 perpendicular st.lines is given. Find the pair of lines from the given set of options, which satisfy the above condition?
http://www.ChetanaS.org
43. (a) 2+3i (b)1+i (c) 3-2i (d) 1-7i .Find which of the above is orthogonal.
Ans : a,c

44. (Momentum*Velocity)/(Acceleration * distance). Find units.
Ans: mass

45. The number 362 in decimal system is given by (1362) x in the X System of numbers find the value of X a} 5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9

46. Given $ means Tripling and % means change of sign then find the value of $%$6-%$%6

47. My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?
6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00
(Hint: Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes. If west to east add time else subtract time)

48. Find the highest prime number that can be stored in an 8 bit Computer?

49. Which of the following set of numbers has the highest Standard deviation?
a)1,0,1,0,1,0 b) -1, -1, -1, -1, -1, -1
c)1,1,1,1,1,1 d) 1,1,0, -1,0, -1

AGES
1)Last year pandit was thrice his sister's age. Next year he is only twice her age. After 5 years what is pandit's age.
a)2 b)12 c)11 d)14
ans:b

2) Jalia is twice older than qurban. If jalia was 4 years younger, qurban was 3 years older ther diff. between their ages is 12 years
what is the sum of thier ages a)67 b)57 c)36 d)none
ans: b

3) Fathers age is 5 times his son's age. 4 years back the father was 9 times older than son.Find the fathers' present age.
Ans. 40 years

4)Joe's father will be twice his age 6 years from now. His mother was twice his age 2 years before. If Joe will be 24 two years from now, what is the difference between his father's and mother's age? a) 4 b) 6 c) 8 d) 10

ALLIGATION
1). In a mixture, R is 2 parts, S is 1 part. In aoder to make S to  25% of the mixture, howmuch R is to be added?

AVERAGE
1) gavaskar average in first 50 innings was 50. after the 51st innings his average was 51 how many runs he made in the 51st innings

2) Hansie made the following amounts in seven games of cricket in India: Rs.10, Rs.15, Rs.21, Rs.12, Rs.18, Rs.19 and Rs.17(all figures in crores of course).Find his average earnings.
Ans. Rs.16 crore
3)Average of 5 number is -10 sum of 3 numbers is 16,what is the average of other two numbers?
answer -33

4) Three companies working independently and get savings 10%, 20%, 25%. if the companies work just opposite then what will be the net saving?

5)If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%. What will be the fuel economy if they were used combined. Ans 20%

BOATS
1) If a man can swim downstream at 6kmph and upstream at 2kmph, his speed in still water is:a. 4kmph b. 2kmph c. 3kmph d. 2.5kmph

CAR
1)A car is filled with four and half gallons of oil for full round trip. Fuel is taken 1/4 gallon more in going than coming. What is the fuel consumed in coming up?
Sol Before the trip, car is filled with = 4 ½ gallon of oil
Let 'X' be the quantity of fuel consumed for the trip in one direction
The fuel consumed while going = X +
The fuel consumed while coming = X
Therefore, the fuel consumed for the trip = (X + ) + X = 4 ½
 2X + = 4 ½ => 2X = 4 ½ - => 2X = 4 => X= 2 gallons approx

CHAIN RULE
1)A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers? 13

CHESS BOARD
1) in 8*8 chess board what is the total number of squares refer odel ans:204

CODING
1)THERE IS A WORD 'PERLMENTASITION'.. IF 1ST AND 2ND ,3RD & 4TH WORDS ARE CHANGED AND SO ON, THEN FIND THE 14TH LETTER FROM RIGHT AFTER CHANGE.

2)If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as ---------
ans qcckj

3)a series of letters are given how many Ws r followed by F and preceded by T. 12.SURFW Code is translated as SHEET....these kinda ques r there....

4)Code Interchanging, A word is given... Letters are reversed..u r asked to find the nth letter from right or left... Eg.DESTABILIZATION Ans-T

5) BFGE CODED AS CEHD THEN CODE PVHDJ
ANS: QUICK

6) Find the no. of Y followed by W but that is not followed by Z. Y W R U D D Y W Z ..

7) If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD ?
Ans. PEASA (hint: in the first word, the alphabets of the jumbled one is three alphabets after the corresponding alphabet in the word SURMISE. S = V-3, similarly find the one for SHDVD)

8) If DDMUQZM is coded as CENTRAL then RBDJK can be coded as -----
Ans. QCEIL (hint: Write both the jumbled and the coded word as a table, find the relation between the corresponding words, i.e C= D-1, N=M+1 & so on

9) In the word ECONOMETRICS, if the first and second , third and forth  ,forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?
Ans. word is CENOMOTEIRSC tenth word is R

10)If D_MUQZM is coded as CENTRAL then RBDJK can be coded as

11)In a certain format TUBUJPO is coded as STATION. The code of which string is FILTER?

12) What is the code formed by reversing the First and second letters, the third and fourth letters and son on of the string SIMULTANEOUSLY?

13)In the word ORGANISATIONAL, if the first and second, third and forth, forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?
ANS: I(ROANISATIONALG)

COST
1)A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit. The cost of the cable below water is Rs. 15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/- per meter. Find the total of laying the cable.
Ans 1000 (24725 - cost) 20250 Ans. Rs. 22,500 (hint: the plant is on the other side of the plant i.e. it is not on the same side as the river)

2) The cost of one pencil, two pens and four erasers is Rs.22 while the cost of five pencils, four pens and two erasers is Rs.32.How much will three pencils, three pens and three erasers cost?
Ans. 27

3)2 oranges, 3 bananas and 4 apples cost Rs.15. 3 ornages 2 bananas 1 apple costs Rs 10. what is the cost of 3 oranges, 3 bananas and 3 apples
Ans Rs 15.

4) A shopkeeper bought a watch for Rs.400 and sold it for Rs.500. What is his profit percentage?
Ans. 25%

5) What percent of 60 is 12?
Ans. 20%

6) Three men goes to a hotel to stay ,the clerk says $30 per room/day so all the three plans to stay in one room so each pays $10.After some time the clerk realises that he made a mistake of collecting $30 but the room cost only $25,there fore he decides to return $5 to them so he calls the roomboy and gives him $5 asking him to return.The roomboy keeps $2 with him and he returns only $3($1 for each).Now Totally all have paid $9 each($27)+rommboy $2 which is equal to $27. where did $1 go, who has made the mistake?

7) two pencils cost 8 cents. then 5 pencils cost? (20 cents)

8)A box of 150 packets consists of 1kg packets and 2kg packets. Total weight of box is 264kg. How many 2kg packets are there
a) 96 b)67 c)100 d)114
ans:d

9)Which is more economical of the following
a)2kg -- 30/- b)8kg -- 160/- c)5kg -- 80/-

10) Satish earns 240 weekly. 12% of big amount + earning weekly = 540 what is the big amount
a)3200 b)3600 c)2500 d)1000
ans: C

11) Bhanu spends 30% of his income on petrol on scooter. of the remaining on house rent and the balance on food. If he spends Rs.300 on petrol then what is the expenditure on house rent?
a) Rs.525 b) Rs.1000 c) Rs.675 d) Rs.175

12) A sporting goods store ordered an equal number of white and yellow balls. The tennis ball company delivered 45 extra white balls, making the ratio of white balls to yellow balls 1/5 : 1/6. How many white tennis balls did the store originally order for?
a) 450 b) 270 c) 225 d)None of these

13) There is a circular pizza with negligible thickness that is cut into 'x' pieces by 4 straight line cuts. What is the maximum and minimum value of 'x' respectively?
a) 12,6 b) 11,6 c) 12,5 d) 11,5

14) The total expense of a boarding house are partly fixed and partly variable with the number of boarders. The charge is Rs.70 per head when there are 25 boarders and Rs.60 when there are 50 boarders. Find the charge per head when there are 100 boarders.
a) 65 b) 55 c) 50 d) 45

COUNTERFEIT
1)in 80 coins one coin is counterfiet what is minimum number of weighings to find out counterfiet coin

CUBE
1)vertices edges and surfaces of a cube Ans-8,12,6

CURVES
1)STUDY THE NATURE OF THE CURVES Y==LOGX, XY==C etc

2)curve was given & in option equation was given , you have to mark the correct equation(curve and equation was of general logx,ex ,sinx,cosx,tanx,x curves)

3)values of x &f(x) was given (like x=1000&f(x)=3) and equations was given

4) Which shape will be obtained by using these values OF X,Y X Y
0 0.00001
10 1.02
100 1.72
1000 3.00
9999 4.72

4a)Which shape will be obtained by using these values OF X,Y XY
00.00001
101.02
1001.72
10003.00
99994.72

5) Which equation that best suits this curve a line cuts X at -1 when Y=0 AND X=0 when Y=3 and goes upward Y X

DATA INTERPRETATION
1) Correct chart with correct values
X- YEAR Y- NO OF PERSONS
1. AVERAGE NO. OF PERSONS FROM 1995 - 1999

2. Which year has large differences in no of persons

3. If 10% of people leaves the office in 1998 then, how many fresh candidates can be added in the next year

2) Given a Bar Chart showing the sales of a company. (In Figure) The  sales in years as shown in the figure are (in crores) 1998-1999 - 130,
1997-1998 - 90, 1996-1997 - 90, 1995-1996 - 70
1. The highest growth rate was for the year Ans. 1998-1999
2. The net increase in sales of the company in the year span of 1995-1999
Ans. 60 crores.
3. The lowest growth rate was for the year Ans. 1997
4.Year 95 96 97 9899 Members 1001701050
i ) Which year has maximum members growth?
M 100
1
E
M 70
10
B 60
E 50
R Year
S 95 96 97 98
i ) Which year has maximum members growth?

DEGREES
1) TIMEDEGREE
27(deg) 6' 43.15"
45(deg) 31' 4.3"
Then what will be the degree when time is 3 o clock

DIRECTIONS
1)A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination which is in north west direction. Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the flight reaches there?
7 AM or 1.00 PM

2) My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed.
a) 6:00 am b) 6:40am c)7:40 d)7:00 e)8:00 (Hint : Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes . If west to east add time else subtract time) Ans 8:00

3)A moves 3 kms east from his starting point . He then travels 5 kms north. From that point he moves 8 kms to the east.How far is A from his starting point?
Ans. 13 kms

4)Aeroplane is flying at a particular angle and latitude,after some time another latitude is given..(8 hrs later), u r asked to find the local time of the place.

5)An aeroplane starts from a (some latitude is given according to place)at 2 am local time to B(some latitude). travelling time is 10 hours. what is the local time of B when it reaches B

6)A plane moves from 9°N40°E to 9°N40°W. If the plane starts at 10 am and takes 8 hours to reach the destination, find the local arrival time.

7) A file is transferred from a place to adestination capable of 10 kb. they given some rate of transfer. u have find a equation that best suit this.

FROG
1)In a well of 20feet depth, a frog jumps 5feet up in the morning and comes 4feet down in the evening,on which day the frog gets out of the well.

GAMES
1) in some game 139 members have participated every time one fellow will get bye what is the number of matches to choose the champion to be held?
ans: 138

2)A & B are playing a game .There are 8 oranges in a row on the table. one Player can take 1-4 oranges in a pick (a maximum of 4),one who picks the last orange wins the game.'A' plays first How many oranges should he pick first time inorder to win the game.
answer 3.

LCM
1) LCM of x and y is 36 and HCF of x and y is 4. If x = 4 then which of the following is definitely not true?
a)Y is divisible by 3 b)Y is divisible by 6 c)Y is divisible by 9 d) X+Y is divisible by

LOGARITHMS
1) log .342==..., log . 343==.... then log .341==????? etc...
2)value of log3.142& log3.143 was given and log3, 141 was asked so you have to only see on answer and mark
3)If log 0.317=...... and log 0.318=... Then find the value of log 0.319.

Author: Aritra Sinha

(Paper Submitted By : Priya)