Hi Chetanaites

TCS Recruitment Rounds

Ø      Written Test

Ø      Technical Interview

Ø       MR ( Managerial)

Ø       HR Interview

 

WRITTEN TEST: (ONLINE TEST) Contains 3 sections         

1)      Verbal (Synonyms – Antonyms - Comprehension Passages)

2)      Quantitative Aptitude

3)      Critical Reasoning

 

SECTION-1 (Verbal- 30 questions - 20 min)

Ø      Synonyms (Refer In GRE BARRONS 12th Edition )

Ø      Antonyms  (Refer In GRE BARRONS  12th Edition  (page no -126))

Ø      Passage completion

  

Some of the previous questions in quant .Go through these models and try to solve them. They will give same models but they change the data.

 

SECTION: 2 (QUANT- 38 questions - 40 min )

 

1) If log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364 then find log 0.319 =

Sol: Given log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364

Then http://www.ChetanaS.org

         Log 0.319=log0.318+ (log0.318-log0.317)

                          =0.3396

 

2) A box of 150 packets consists of 1kg packets and 2kg packets. Total weight of box is                     264kg. How many 2kg packets are there?

Sol:  Given x= 2 kg Packs

                   y= 1 kg packs

 

              => x + y = 150     .......... Eqn 1

              => 2x + y = 264   .......... Eqn 2

  On solving these two equations

                     x = 114

By using equation 1

             114 + y = 150

             => y = 36

 

=>Number of 2 kg Packs = 114.

 

3) My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?

a) 6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00 

Sol: (Hint: Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes. If west to east add time else subtract time)

                              Ans:  8:00

 

4) A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination, which is in northwest direction. Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the flight reaches there?

                                Ans:  7 AM    (or)   1 PM

 

5) A moves 3 kms east from his starting point. He then travels 5 kms north. From that point he moves 8 kms to the east. How far is A from his starting point?

                               Ans: 13 kms

 

6) Aeroplane is flying at a particular angle and latitude, after some time latitude is given. (8 hrs later), u r asked to find the local time of the place.

7) An Aeroplane starts from A (SOME LATITUDE IS GIVEN ACCORDING TO PLACE).At 2 AM local time to B (SOME LATITUDE). Traveling time is 10 Hours. What is the local time of B when it reaches B?

8) A plane moves from 9°N40°E to 9°N40°W. If the plane starts at 10 am and takes 8 hours to reach the destination, find the local arrival time.

Sol:  Since it is moving from east to west longitude we need to add both

        Ie, 40+40=80

        Multiply the ans by 4

         =>80*4=320min

        Convert this min to hours i.e., 5hrs 33min

      It takes 8hrs totally. So 8-5hr 30 min=2hr 30min

      So the ans is 10am+2hr 30 min

                            Ans: 12:30 it will reach

 

9) The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent?

Sol:  The time being taken to fill the bucket.

         After reaching program it waits there for 10ms and back to the programmer in

20 ms. then total time to get the response is

                             20ms +10 ms=30ms

                                       Ans: 30ms

 

10) A file is transferred from one location to another in ‘buckets’. The size of the bucket is 10 kilobytes. Eh bucket gets filled at the rate of 0.0001 kilobytes per millisecond. The transmission time from sender to receiver is 10 milliseconds per bucket. After the receipt of the bucket the receiver sends an acknowledgement that reaches sender in 100 milliseconds. Assuming no error during transmission, write a formula to calculate the time taken in seconds to successfully complete the transfer of a file of size N kilobytes.

                                   Ans:  (n/1000)*(n/10)*10+ (n/100)....      (Not 100% sure)

 

11)A fisherman's day is rated as good if he catches 9 fishes ,fair if 7 fishes and bad if 5 fishes .He catches 53 fishes in a week n had all good, fair n bad days in the week. So how many good, fair n bad days did the fisher man had in the week.

Sol: 

good days means --- 9 fishes so 53/9=4(remainder=17)  if u assume 5 then there is no chance for bad days.

fair days means ----- 7 fishes so remaining 17 --- 17/7=1(remainder=10) if u assume 2 then there is no chance for bad days.

bad days means -------5 fishes so remaining 10---10/5=2days.

 

                        4*9=36

7*1=7

2*5=10

36+7+10=53...

          Ans: 4 good, 1 fair, 2bad. ==== total 7 days.

 

12) x+y+z=7--------- eq1

      9*x+7*y+5*z=53 -------eq2

Sol:

Multiply eq 1 by 9,

9*x+9*y+9*z=35 -------------eq3

From eq2 and eq3

2*y+4*z=10-----eq4

Since all x, y and z are integer i should put a integer value of y such that z sud be integer in eq 4.....And there will be two value y=1 or 3 then z = 2 or 1 from eq 4

For first  y=1,z=2 then from eq1 x= 4

So 9*4+1*7+2*5=53.... Satisfied

Now for second y=3 z=1 then from eq1 x=3

So 9*3+3*7+1*5=53 ......satisfied

So finally there are two solution of this question

 

Ans:(x,y,z)=(4,1,2) and (3,3,1)...

 

13) Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 42, then number of fishes caught by X?

Sol: let no. of fish x catches=p

             No. caught by y =r

             r=5p.

             Given   r+p=42

              Then    p=7, r=35

14) Three companies are working independently and receiving the savings 20%, 30%, 40%. If the companies work combine, what will be their net savings?

 Sol:    Suppose total income is 100

So amount x is getting is 80

                 y is 70

                 z =60

Total=210

But total money is 300

300-210=90

So they are getting 90 rs less

90 is 30% of 300 so they r getting 30% discount

 

15) The ratio of incomes of C and D is 3:4.the ratio of their expenditures is 4:5.Find the ratio of their savings if the savings of C is one fourths of his income?

 Sol:    incomes: 3:4

Expenditures: 4:5

3x-4y=1/4(3x)

12x-16y=3x

9x=16y

y=9x/16

(3x-4(9x/16))/ ((4x-5(9x/16)))

Ans: 12/19

 

16)If A can copy 50 pages in 10 hours and A and B together can copy 70 pages in 10 hours, how much time does B takes to copy 26 pages?

Sol: A can copy 50 pages in 10 hrs.

=>A can copy 5 pages in 1hr. (50/10)

Now A & B can copy 70 pages in 10hrs.

Thus, B can copy 90 pages in 10 hrs. [Eqn. is (50+x)/2=70, where x--> no. of pages B can copy in 10 hrs.]

So, B can copy 9 pages in 1hr.

Therefore, to copy 26 pages B will need almost 3hrs.

Since in 3hrs B can copy 27 pages

 

17) A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers?

ANS: 13

18) A is twice efficient than B. A and B can both work together to complete a work in 7 days. Then find in how many days A alone can complete the work?

ANS: 10.5 (11)

 

19) A finish the work in 10 days. B is 60% efficient than A. So how days does B take to finish the work?

                                                            Ans: 100/6 (4 days)

20) A finishes the work in 10 days & B in 8 days individually. If A works for only 6 days then how many days should B work to complete A's work?

                                         Ans: 3.2 days (4 days)

21) A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?

                                         Ans: 16

 

22) If 20 men take 15 days to complete a job, in how many days can 25 men finish that work?

                                    Ans. 12 days

23) One fast typist type some matter in 2hr and another slow typist type the same matter in 3hr. if both do combine in how much time they will finish.

                                    Ans: 1hr 12min

24) A man shapes 3 cardboards in 50 minutes, how many types of cardboard does he shape in 5 hours?

                                    Ans: 18cardboards

 

25) A work is done by two people in 24 min. one of them can do this work a lonely in 40 min. how much time required to do the same work for the second person.
Sol: (A+B) can do the work in = 1/24 min.
       A alone can do the same work in = 1/40 min.
       B alone can do the same work in = (A+B)’s – A’s = 1/24 – 1/40 = 1/60
       => B can do the same work in = 60 min
                                 Ans: 60 min

 

26) A can do a piece of work in 20 days, which B can do in 12 days. In 9 days B does of the work. How many days will A take to finish the remaining work?

 

27) Anand finishes a work in 7 days; Bittu finishes the same job in 8 days and Chandu in 6 days. They take turns to finish the work. Anand on the first day, Bittu on the second and Chandu on the third day and then Anand again and so on. On which day will the work get over?

                           A) 3rd b) 6th c) 9th d) 7th

 

28) 3 men finish painting a wall in 8 days. Four boys do the same job in 7 days. In how many days will 2 men and 2 boys working together paint two such walls of the same size?

                         

                          A) 6 6/13 days

                          B) 3 3/13 days

                          C) 9 2/5 days

                          D) 12 12/13 days

 

29) what's the answer for that?

A, B and C are 8 bit no's. They are as follows:

A -> 1 1 0 0 0 1 0 1

B -> 0 0 1 1 0 0 1 1

C -> 0 0 1 1 1 0 1 0 (- =minus, u=union)

Find ((A - C) u B) =?

Sol:     We have to find (A-C) U B

To find A-C, We will find 2's compliment of C and them add it with A,

That will give us (A-C)

2's compliment of C=1's compliment of C+1

=11000101+1=11000110

A-C=11000101+11000110

=10001001

Now (A-C) U B is .OR. Logic operation on (A-C) and B

10001001 .OR. 00110011

The answer is = 10111011,

Whose decimal equivalent is 187.

 

30)  A = 10010001
       B = 01101010
       C = 10010110
(AuB)nC =? [(A union B) intersection C =?]

31) A =0 0 0 0 1 1 1 1
      B =0 0 1 1 0 0 1 1
      C =0 1 0 1 0 1 0 1
( A U B ) n C Find the fourth row, having the bit pattern as an integer in an 8-bit computer, and express the answer in its decimal value.

                                        Ans: 29

32) A, B and C are 8 bit nos. They are as follows:
A 1 1 0 1 1 0 1 1
B 0 1 1 1 1 0 1 0
C 0 1 1 0 1 1 0 1
Find ( (A-B) u C )=?

               Hint: 109 A-B is {A} - {A n B}

                                Ans: 0 1 1 1 1 1 1 1 (DB)

 

33) If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%. What will be the fuel economy if they were used combined.                     

                                   Ans: 20%

34) In the class of 40 students, 30 speak Hindi and 20 speak English. What is the lowest possible number of students who speak both the languages?
                         (a) 5 (b) 20 (c) 15 (d) 10 (e) 30

 

35) In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory,    with the address of the first element X (1, 1) is 3000, find the address of 

X (8, 5).                

Sol:     [HINT~   Formula=Base Add + Byte reqd {N (i-1) + (j-1)}  

              Where,    

               Base Add=3000;   

               Byte reqd=4;    

                N=no of columns in array=7;  

                i=8; j=5; 

                         IN ROW MAJOR ORDER]

                                  Ans: 3212  

36) If the vertex (5, 7) is placed in the memory. First vertex (1, 1)’s address is 1245 and then address of (5, 7) is ----------

                                Ans: 1279

 

37) A 2D array is declared as A [9, 7] and each element requires 2 byte. If A [1, 1] is stored in 3000. Find the memory of A [8, 5]?

                                Ans: 3106

 

38) One circular array is given (means the memory allocation takes place like a circular fashion) dimension (9X7) .starting address is 3000.find the address of (2, 3)

                                  Ans: 555

 

39) The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?

Sol: N is increased by 1%

       Therefore new value of N=N + (N/100)

       =101N/100

       M=sqrt (100 * (101N/100))

       Hence, we get

      M=sqrt (101 * N)   

                             Ans:  0. 5 %( =SQRT 101N)

 

40) A bus started from bus stand at 8.00a m and after 30 min staying at destination, it returned back to the bus stand. The destination is 27 miles from the bus stand. The speed of the bus 50 percent fast speed. At what time it retur4ns to the bus stand.

Sol:    (this is the step by step solution :)

A bus cover 27 mile with 18 mph in =27/18= 1 hour 30 min.

And it wait at stand =30 min.

After this speed of return increase by 50% so 50%of 18 mph=9mph

 Total speed of returning=18+9=27

Then in return it take 27/27=1 hour

Then total time in journey=1+1:30+00:30 =3 hour

So it will come at 8+3 hour=11 a.m.

So Ans==11 a.m

41) A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination which is in North West direction. Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the flight reaches there?

                                  Ans: 7 AM or 1.00 PM

42) My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?
                a) 6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00

(Hint: Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes. If west to east add time else subtract time)

                                 Ans: 8:00

43) A moves 3 kms east from his starting point. He then travels 5 kms north. From that point he moves 8 kms to the east. How far is A from his starting point?

                                 Ans: 13 kms

 

44) A plane moves from 9°N40°E to 9°N40°W. If the plane starts at 10 am and takes 8 hours to reach the destination, find the local arrival time.

 

 

45) In Madras, temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm. (May be we can solve it by Definite Integration. Check any way}

                        Ans: at 9 pm 7.5 more or 385.8 (DB)

Continued....